Lastiklerin ömrü nasıl uzatılır?

Lastiklerin ömrü nasıl uzatılır?
10.01.2016
789

Doğru Hava Basıncı

Lastiklerin hava basıncı periyodik olarak ayda en az bir kez olmaz üzere kontrol edilmeli ve mutlaka araç üreticinizin belirlediği değere uygun olmalıdır. Bu değerleri sürücü kapısı kolonunun iç tarafında bulabilirsiniz. Uygun olmayan hava basıncı lastiklerinizin garanti kapsamından çıkmasına ve kalıcı kullanıcı kaynaklı olan düzensiz aşınma ve taban kırma gibi hasarlara sebep olabilir.

Lastiklerin Ömrü Nasıl Uzar

Rot Ayarı
Rot ayarı hem lastikleriniz için hem süspansiyon hemde mekanik anlamda önemlidir. Rot ayarı lastiklerinizin yere temas alanın düzgün olması ve sağ-sol tekerlerin birbirine paralel olarak yol almasını sağlar. Rot ayarı bozuk olan bir aracın lastikleri çok çabuk aşınabilir. Hatta yakıt tüketimini dahi etkileyebilir. Uzun lastik ömrü için lastikburada.com.tr her 10.000 km de bir rot ayarını kontrol ettirmenizi önerir.

Balans Ayarı
Balans ayarı ile lastiğinizin jant ile tam olarak eşleşmesi sağlanır. Bu sayede belirli süratler aralığında konforlu bir sürüşe engel olan titreme, vuruntu ve yalpalama gibi sorunları ortadan kaldırarak lastiğinizin ömrünü uzatmış olursunuz.

Rotasyon (Yer Değiştirme)
Lastik üreticileri birbirine çapraz konumda bulunan lastiklerin yerlerinin belirli bir aralıkla değişimini tavsiye eder. Bir araçtaki her lastik pozisyonu gereği değişik aşınma hareketine maruz kaldığı için yaklaşık 10.000-15.000 kilometre kullanım aralıkları ile yer değiştirilmesi lastiklerinizin ömrünü arttıracaktır.

Yükleme Koşulları
Her lastiğin kendine özgü yük endeksi vardır ve üzerinde yazılıdır. Bu yük sınırının üzerinde yükleme yapmak lastiklerinizin aşırı ısınmasına ayrıca taban, yanak ve topuklarının arıza yapmasına neden olabilir. Lastikburada, lastik alırken aracınıza uygun olan yük endekslerine dikkat etmenizi önerir.

Fren Ayarı
Fren ayarınızı, araç üreticinizin belirlediği periyotlarla kontrol ettirmeniz lastik ömrünü uzatır. Fren ayarı uygun değerlerde olmayan bir araçta, fren esnasında herhangi bir lastiğe daha fazla kuvvet bineceğinden düzensiz aşınmalar olabilir.

Amacınıza Uygun Lastikler Seçin
Burada asıl anlatmak istediğimiz, lastiklerinizin yük ve hız endeksleridir. Bazı araçlar aynı ebatları kullanır ancak birinin amacı binek ve diğerininki ticari olabilir. Lastik ebatınızın, yük ve hız endekslerinin üreticinin belirlediği değerlerde olmasına dikkat ediniz. Bütün bunları lastiklerinizin üzerinde bulabilirsiniz.

Yol ve İklim Şartlarına Uygun Lastik Kullanın
Yazın yaz lastiği, kışın ise kış lastiği kullanmak lastik ömürlerini uzatır. Eğer yaz mevsiminde kış lastiği, kış mevsiminde yaz lastiği kullanırsanız (yada tam tersi) lastik ömrü önemli ölçüde azalır.

Lastik Tamiri İçin Fitil Yapılmasına İzin Vermeyin
Lastik tamiri için çeşitli yöntemler mevcut. Bunlardan en hızlısı ve yapılmaması gereken ise fitil ile hava kaçağının engellenmesidir. Fitil ile yapılan uygulamalar lastiğinize daha çok zarar vererek eğer varsa lastiğinizin garanti dışı kalmasına neden olabilir. Bir çok lastik üreticisi fitil uygulaması yapılmış bir lastiğe garanti vermemektedir. Lastik tamirinde en sağlıklı yöntemler içten normal yama ve mantar yamadır. Bu iki seçeneği tercih etmeniz lastiklerinizin ömrü için çok daha iyi olacaktır.

Agresif Araç Kullanmayın
Bir lastiğin en çok yıpranmasına sebep olan durumlar ani duruş ve kalkışlardır. Daha sakin araç kullanan kişiler kullanmayanlara göre yaklaşık olarak %30-%40 oranında lastikten tasarruf ederler. Örnek verecek olursak; agresif araç kullanan biri 50.000 km yol yapabiliyorsa; aynı lastik sakin kullanan biri için 65.000 ila 70.000 km yol yapabilir. Tabi burada tek etken bu değildir. Bu sizin kontrolünüzde olan birşeydir. Bulunduğunuz ildeki trafik ve hava durumu gibi kontrol dışınızda olan faktörlerde lastiklerinizin ömrünü etkiler.

Dipnot: Lastiklerin raf ömürlerinin de yaklaşık olarak 10 yıl olduğunu unutmayın.

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Whatsapp
Ayhan Özen
Ayhan Özen