Çift kavramalı yada bilinen diğer adıyla DSG (Direct Shift Gearbox), vitesleri diğer dişli şanzımanlardan daha hızlı değiştirebilen otomatik şanzımandır. Çift kavramalı şanzıman, geleneksel otomatik ve düz vites sistemlerine nazaran daha fazla güç ve daha iyi bir kontrol sağlamaktadır. İlk olarak Volkswagen (DSG) ve Audi (S-tronic) tarafından markete sunulan çift kavramalı şanzıman daha sonraları Nissan, Mitsubishi, BMW ve Porsche gibi otomotiv üreticileri tarafından da kullanılmaya başlamıştır.
DSG’den Önce: Sıralı Manuel Şanzıman (SMT)
Sıralı Manuel Şanzıman, debriyaj pedalını kullanmadan vites değiştirmenize olanak tanır. Formula 1 otomobilleri için geliştirilen bu ileri teknoloji sürücünün hızlanmaya, frenlemeye ve viraj alırken ve diğer araçları geçerken optimum sürüş çizgisini yakalamaya rahatça odaklanmasını sağlar.
Sensörler ve bilgisayar vites kutusunu yönetirken, SMT hidrolik kumanda grubunu kullanarak debriyajı otomatik olarak kontrol eder ve elektronik gaz kelebeği vites değişikliğinde uygun motor devrini seçer. Sürücü için “ileri-geri” fonksiyonlu krom vites kolu veya direksiyon simidine monte edilmiş opsiyonel vites değiştirme düğmeleri bulunur.
DSG , sıralı manuel şanzıman ‘in geliştirilmesi sonucunda ortaya çıkmıştır. SMT’nin performansını otomatik kolaylık olarak sunmayı amaçlamıştır. SMT motor gücünün 100%’ünü tekerleklere aktarmayı sağlayan rijit bir baskı balataya sahiptir. (Geleneksel otomatik şanzımanlarda gücün aktarılması için bir miktar güç kaybına yol açan tork konvertörü kullanılmaktadır) SMT ve manuel şanzımanların en büyük eksikliği vites değiştirme esnasında güç kaybına neden olan motor ve şanzımanın ayrılması gerekliliğidir.
Çift Kavrama: SMT Problemlerini Çözdü
Çift kavramalı şanzıman (ÇKŞ) SMT ve manuel şanzımanların doğasında olan gecikmeleri elimine etmek amacıyla tasarlanmıştır. ÇKŞ aralarında baskı balata çifti olan 2 ayrı şanzımandan oluşmaktadır. Birincisi tek sayılı (1,3,5) vitesleri sağlarken diğeri çift sayılı (2,4,6) vitesleri sağlamaktadır.
Araba çalıştığında tek sayılı vites kutusu devredeyken aynı anda vites kutusu 2. vitestedir. Baskı balata tek sayılı vites kutusuyla birleşerek aracın 1. viteste başlamasını sağlar. Hareket ettikten sonra 2. vitese geçilmek istendiği zaman şanzıman baskı balatayı kullanarak tek sayılı vites kutusundan çift sayılı şanzımana geçişi sağlar. Bu geçiş biter bitmez çok hızlı bir şekilde tek sayılı vites kutusu 3. vitesi seçer. Daha detaylı açıklamak gerekirken siz 1. vitesteyken diğer şanzıman sonraki vites için gerekli olan devir ayarlamasını yapar ve pürüzsüz bir geçiş sağlanır. Aynı mantıkla diğer vites geçişleri de 2 şanzıman arasında geçişler sağlanarak devam eder.
SMT ve ÇKŞ’ın bir avantajı da vites küçültürken performans odaklı kabiliyete sahip olmasıdır. Sürücü vites küçültmek istediği zaman, iki şanzıman tipi de motor devrini seçilen vites için uygun devire getirir ÇKŞ bu işlem için SMT’ye göre daha fazla zamana sahiptir. Bir çok ÇKŞ vites küçültürken örnek olarak 6. Vitesten 3. Vitese geçiş yaparken aradaki vitesleri atlayabilir. Bu esnekliği deviri eşitleme kabiliyetinden almaktadır. Diğer şanzımanlarda bu işlem yapılırken sallantılar olmaktadır.
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZIN